Misschien weet je wel dat Apple in 1977 begonnen is als Apple Computer Inc., dit was omdat het bedrijf zich toen specialiseerde in desktops, waaronder de Macintosh-computers. Inmiddels werkt het bedrijf onder de naam Apple Inc. en is het met name bekend om zijn iPhones. Wat is er sinds 1977 allemaal veranderd? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die iPhones?

Toen Steve Jobs en Steve Wozniak in 1977 Apple Computer Inc. oprichtten, hadden ze waarschijnlijk niet kunnen dromen dat hun bedrijf uit zou groeien tot wat het tegenwoordig is. In die tijd focusten de mannen zich nog op computers, totdat ze in 2001 de eerste iPod op de markt brachten. Het apparaatje bleek een razend succes te zijn en wordt tegenwoordig gezien als de voorloper van de smartphones zoals we die nu kennen.

In 2007 besloot Apple de stap te wagen naar een nieuwe markt: die van de smartphones. Het eerste toestel bleek zo’n succes dat Apple besloot zich te gaan focussen op de productie van iPhones en iPads. Het bedrijf voelde zich om die reden in datzelfde jaar genoodzaakt zijn naam te wijzigen van Apple Computer Inc. naar Apple Inc. Sindsdien is er elk jaar minstens één iPhone gepresenteerd, inmiddels staat de teller op 15 verschillende iPhones. Hier vind je precies de iPhone die bij jou past.

De iPhone
De allereerste iPhone, die in 2007 gepresenteerd werd, kreeg de simpele naam ‘iPhone’ mee, zonder toevoegingen. Het toestel was revolutionair voor zijn tijd en verscheen in twee versies: eentje met 4GB opslaggeheugen en eentje met 8GB. Ook was hij voorzien van een 2-megapixelcamera. Dat is lastig voor te stellen als je het vergelijkt met de dubbele camera van de iPhone 7 Plus!

De iPhone 3G en 3GS
Een opvolger kwam al snel: de iPhone 3G. Anders dan wat veel mensen denken heeft het toestel zijn naam te danken aan de mogelijkheid om verbinding te maken met een 3G-netwerk. De ‘3’ refereert dus niet naar het derde toestel uit de lijn, de iPhone 3G was namelijk de tweede. Het derde toestel was de iPhone 3GS, waarbij de ‘S’ staat voor speed (snelheid). Het toestel is namelijk dubbel zo snel als zijn voorganger, terwijl ze maar een jaar na elkaar verschenen!

De opvolgers
Inmiddels zijn we aanbeland bij het jaar 2009 en wordt de iPhone 4 gepresenteerd. Dit toestel onderscheidde zich van eerdere smartphones door de metamorfose die het was ondergaan. De iPhone 4 had een compleet nieuw design en was het eerste toestel met FaceTime. Het toestel is dunner, sneller en heeft een verbeterde 5-megapixelcamera mét flitser. Een jaar na de iPhone 4 werd de 4S gepresenteerd. Ook deze camera was verbeterd, net als de chip. Dit was overigens ook het eerste toestel met Siri, een primeur dus! Het toestel was, net als de 4, verkrijgbaar in een zwarte en witte kleur.

Drie keer een iPhone 5
In 2012 werd de iPhone 5 gepresenteerd, opvallend was het grote 4-inchscherm: tot die tijd hadden alle iPhones 3.5-inchschermen. Ook is dit toestel vervaardigd van aluminium in plaats van glas. Je iPhone kon je voortaan opladen met de allereerste lightning-aansluiting.

De iPhone 5C en 5S werden samen aangekondigd in 2013. De 5S was een verbeterde versie van de iPhone 5 en was het eerste toestel met een Touch ID Sensor. Dit betekende dat je het toestel kon ontgrendelen door je vinger op de homebutton te plaatsen. De 5C wordt gezien als een ‘budgetversie’ van de 5C, wellicht dat de toestellen daarom ook tegelijkertijd zijn gepresenteerd. De 5C is namelijk vervaardigd van kunststof in plaats van metaal of glas en is niet voorzien van een vingerafdrukscanner.

De iPhone 6 en 6S Plus
De iPhone 6S en 6S Plus werden in 2015 gepresenteerd, dit waren tevens de eerste toestellen met Apple 3D Touch. Dit houdt in dat het scherm van de iPhones drukgevoelig is, waardoor je extra opties kunt openen door een app bijvoorbeeld extra hard aan te klikken.

Een buitenbeentje
Begin 2016 presenteerde Apple de iPhone SE: een toestel dat eigenlijk niet echt gezien kan worden als een opvolger van een eerder verschenen toestel. Het toestel leek voornamelijk gericht te zijn op een groep consumenten die verlangde naar smartphones met kleinere schermen. De iPhone SE heeft dan ook een uiterlijk dat erg lijkt op dat van de 5, maar lijkt hier onder de motorkap niets op. Om die reden wordt de iPhone SE ook wel eens beschreven als een iPhone met het uiterlijk van een iPhone 5 en het ’innerlijk’ van een iPhone 6S.

iphone se kopen

De nieuwste toestellen uit de reeks
De nieuwste iPhones zijn inmiddels de iPhone 7 en 7 Plus. De iPhone 7 werd in september 2016 gepresenteerd en gaat de geschiedenis in als de eerste waterbestendige iPhone. Het toestel creëerde wat ophef omdat de 3.5mm headphone-aansluiting is weggelaten: je kunt muziek luisteren via de lightning-poort. Ook de iPhone 7 Plus had een primeurtje te pakken: dit is de eerste iPhone met een dubbele camera. De dubbele camera maakt het mogelijk om schitterende portretfoto’s te maken, met een haarscherp onderwerp en een wazige achtergrond.

Geef een reactie